IBAN uitgesteld

Een bedrijf dat niet voor 1 februari 2014 over is op IBAN kan niet deelnemen aan het betalingsverkeer, aldus de Europese Commissie. Nu blijkt uitstel van de daadwerkelijke invoering nodig. Nieuwe datum: 1 augustus 2014. Bent u er klaar voor?
Iban-logo1_news_detail

Nederland op schema

In december 2013 werkte al een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven met het nieuwe systeem. De eerst gestelde deadline leek voor Nederland dan ook realiseerbaar, evenals voor de meeste eurolanden binnen de gezamenlijke betaalmarkt in Europa (SEPA). Dit gold echter niet voor iedereen en versoepeling van de migratieovergang moest worden toegepast. Door deze Europese wetswijziging mogen de banken tot 1 augustus betalingsbestanden nog volgens het oude systeem accepteren en behandelen.

Continuïteit

Bent u nog niet over? Dan heeft u in theorie dus nog iets meer dan vijf maanden de tijd om uw bedrijf klaar te maken voor het werken met IBAN. Het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NFS) spoort echter alle bedrijven in Nederland aan alsnog zo snel mogelijk te migreren om te voorkomen dat iedereen op het laatste moment pas overstapt, waardoor de continuïteit van uw betalingsverkeer gevaar loopt.

Goed om te weten

  • Het kan voorkomen dat een rekeningnummer niet gevonden wordt door IBAN BIC Service. Neem dan contact op met het bedrijf waarvan u de IBAN wilt weten.
  • Bij het geven van een betaalopdracht in euro’s binnen het SEPA-gebied is BIC is niet meer nodig; IBAN volstaat. Voor binnenlandse betalingen geldt dit vanaf 1 februari 2014, voor grensoverschrijdende eurobetalingen geldt dit vanaf 1 februari 2016.
  • De lengte van IBAN kan verschillen, maar de opbouw is overal hetzelfde zodat dit eenvoudig in het betalingssysteem verwerkt kan worden.
  • De nieuwe standaarden voor incasso’s brengen de nodige veranderingen met zich mee voor bedrijven. Wees hier op voorbereid.
  • Op de website van de Betaalvereniging zijn verscheidene documenten te vinden die u eventueel kunnen helpen.

Let op

Het gebeurt meer dan eens dat valse berichten worden verspreid over het internet die erop gefocust zijn om inlog- en wachtwoordgegevens te bemachtigen. Ook bij het overgaan op IBAN zijn er zogenaamde phishingberichten verstuurd. In de mail wordt gevraagd een link te openen, waarna vervolgens inlogcodes worden gevraagd. Het is vaker gezegd, maar nogmaals: de bank zal dergelijke e-mails nooit sturen en zeker niet vragen om inloggegevens via de e-mail. Reageer er niet op en verwijder de e-mails direct.

Meer weten over IBAN? Klik hier 

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: